دیگـــــــــــــــرگون

محلی برای یادداشت های حمیدرضا جیهانی

دیگـــــــــــــــرگون

محلی برای یادداشت های حمیدرضا جیهانی

عیدانه فراوان شد!

يكشنبه, ۲۹ بهمن ۱۳۹۱، ۰۹:۰۰ ق.ظ

      مروری بر داستان تکراری عید نوروز و نقدینگی اقتصاد ایران و هجوم 19هزار میلیارد تومانی نقدینگی در اسفند91

مجموعه عوامل درون‌زا و برون‌زای موثر بر کشور در ماه‌های اخیر، کشور را دستخوش اتفاقات و چالش‌های ناگواری در حوزه اقتصاد کرده و منجر به بی‌ثباتی قیمت‌ها و تورم بالا شده است. یکی از گزاره‌های پذیرفته شده در علم اقتصاد آن است که: «تورم فقرا را فقیرتر، و اغنیا را غنی‌تر می‌کند.» لذا همین تورم ایجاد شده در قیمت کالاهای اساسی و غیر اساسی سبد مصرف خانوارهای ایرانی موجب کاهش شدید قدرت خرید خانواده‌ها، بروز پاره‌ای مسایل اجتماعی و درنهایت نارضایتی مردم شده‌است.

در راستای حل مشکلات و کاهش فشارهای مذکور جلسات منظمی با حضور روسای دو قوه مجریه و مقننه، وزرای اقتصادی و روسای هفت کمیسیون اقتصادی(13نفر از دولت و 13نفر از مجلس) و چند تن از دیگر چهره‌های صاحب نظر اقتصادی کشور برگزار گردید که رهبر معظم انقلاب طی بیاناتی دولت و مجلس را مشترکا مامور بررسی موضوع و ارائه راهکارهای کوتاه‌مدت و بلندمدت برون‌رفت از آن نمودند. ایشان تاکیدات خاصی بر حل مسایل اقشار ضعیف و کم درآمد جامعه داشتند و دستوری مبنی بر فکر عاجلی برای معیشت مردم و رسیدگی به وضعیت اقشار اجتماعی صادر کردند.

جمع‌بندی نهایی جلسات مشترک دو قوه در نهایت این شد که مباحث اجرایی فاز دوم هدف‌مندسازی یارانه‌ها موکول به ادامه جلسات دولت و مجلس شود، بودجه سال92 هرچه سریع‌تر به مجلس ارائه شود و هم‌چنین بر پرداخت کمک عیدانه نظام به مردم، مجزای از یارانه اسفندماه تفاهم صورت پذیرفت.

متعاقب این تفاهم، نمایندگان مجلس و تیم اقتصادی دولت طی جلسات متعدد بعدی کیفیت، منبع تامین اعتبار و نحوه پرداخت نقدی یا غیرنقدی عیدانه نظام را مورد بررسی قرار دادند. در این دور از جلسات نظرات مختلفی از دوطرف ابراز شد، مجلسی‌ها برنظر خود در زمان تصویب قانون هدفمندسازی یارانه‌ها مبنی بر پرداخت این کمک به همه مردم اما به‌صورت پلکانی به دهک‌‌های مختلف با مبالغ متفاوت اصرار داشته و هم‌چنین با یادآوری مشکلات افزایش نقدینگی در جامعه و توزیع پول نقد به کمک اعتباری در قالب خرید کالا نظر می‌دادند؛ ولی دولتی‌ها بدلیل ملاحظات ناگفته‌شان به پرداخت نقدی این کمک به 70میلیون نفر از مردم و حذف تنها 5میلیون نفر از دهک‌های پر درآمد مصّر بودند. نقطه اختلافی دیگر محل تامین اعتبار این عیدانه بود که نمایندگان دولت می‌خواستند از بانک مرکزی استقراض کنند ولی نمایندگان مجلس معتقد بودند از صندوق توسعه ملی برداشت شود.

آنچه که از عیدانه نظام شامل حال مردم خواهد شد کمکی به‌صورت نقدی است، با دو مبلغ 100هزارتومان به اقشار ضعیف تحت پوشش کمیته امداد و سازمان بهزیستی(حدود 12میلیون نفر) و مبلغ 80هزارتومان به 50میلیون نفر دیگر(تا دهک درآمدی هفتم)، که بنا به اعلام وزیر اقتصاد و دارایی قرار است در هفته اول اسفندماه به‌حساب سرپرستان خانوار واریز شود. سرجمع اعتبار مورد نیاز برای پرداخت عیدانه نظام به مردم بر طبق مبالغ فوق برای اقشار ضعیف تحت پوشش مبلغ 1.2هزار میلیارد تومان و برای گروه دوم 4هزارمیلیارد تومان که کلا 5.2هزار میلیارد تومان محاسبه می‌شود و بنا به اعلام قائم مقام صندوق توسعه ملی، عیدانه نظام به مردم توسط آن صندوق به‌صورت ارزی(2.5میلیارد دلار) تامین اعتبار می‌شود که با سازوکار پیش‌بینی شده توسط بانک مرکزی به‌صورت ریالی در اختیار دولت قرار می‌گیرد و بعدا به‌صورت قرض 3ساله توسط دولت به صندوق توسعه ملی بایستی بازپرداخت شود.

از دیدگاه کلان اقتصاد ملی چند نکته قابل تامل است:

1-     بنا بر اعلام مراجع دولتی، در حال حاضر بیش از 74میلیون ایرانی ماهانه یارانه نقدی 45500 تومانی دریافت می‌کنند که به این معنی است که ماهانه دولت حدود 3.4هزار میلیارد تومان پول نقد تحت عنوان یارانه نقدی ماهیانه به اقتصاد کشور تزریق می‌کند.

2-     با تصویب کمک عیدانه نظام به مردم نیز وفق محاسبات فوق مبلغ 5.2هزار میلیارد تومان نیز در این قالب به اقتصاد کشور تزریق می‌شود.

3-     اگر تعداد کارکنان عیدی گیرنده از دولت را در حالت خوش‌بینانه 2.8میلیون نفر و بازنشستگان کشوری نیز حدود 1میلیون نفر باشند، با ضرب عدد 3.8میلیون نفر در مبلغ عددی عیدی امسال دولت(402,500هزار تومان) با عدد 1.529هزار میلیارد تومان مواجه می‌شویم که بایستی دولت اعتبار ریالی آن را تامین کرده و به‌حساب کارکنان خود واریز کند.

4-     مطابق آمار رسمی تقریبا 9میلیون شاغل کارگری و 2میلیون بازنشسته تامین اجتماعی داریم که معادل 2ماه حقوق عیدی دریافت می‌کنند. بطور تقریبی مبلغ 8.800هزار میلیون تومان نیز از این طریق به نقدینگی سرگردان شب عید اضافه می‌شود.

5-     حال اگر مبالغ ردیف‌های 1 و 2 و 3 و 4 را تجمیع کنیم عددی تقریبا معادل 19هزار میلیار تومان بدست می‌آید که قرار است جدای از جریان گردش پولی عادی سالانه در اسفندماه امسال به اقتصاد متلاطم ایران وارد شود(البته با چشم پوشی از عیدی‌های غیر مستمر و پاداش‌های پایان سال و...).

6-     تئوری‌های اولیه علمی به ما می‌گوید که تزریق پول به اقتصاد به افزایش تقاضا می‌انجامد، و تقاضا طبعا در جستجوی عرضه است. حال در شرایط فعلی که امکان عرضه متناسب وجود ندارد؛

الف- اقتصاددانانِ باید به ما بگویند با چه شرایط نامناسبی روبرو خواهیم شد؟

ب- راهکارهای‌شان برای خروج از این چالش احتمالی چیست!؟

 

و اما مردم، در پایان با همه این تفاسیر پیش‌گفت باید لختی صبر کنند تا ببینند آیا خانوارهای ایرانی با مجموع یارانه اسفندماه، کمک عیدانه نظام و عیدی کارگری(کارمندی)‌شان می‌توانند پیش‌پرداخت یکی از سکه‌های پیش‌فروشی بانک مرکزی را تامین کنند!؟

 

 

سرمقاله روزنامه سرخط مورخ 91/11/28 با عنوان عیدانه فراوان شد.
بازنشر مقاله در:

نظرات  (۸)

http://www.eghtesadema.ir/Pages/News-5300-_%D9%87%D8%AC%D9%88%D9%85_19_%D9%87%D8%B2%D8%A7%D8%B1_%D9%85%DB%8C%D9%84%DB%8C%D8%A7%D8%B1
%D8%AF_%D8%AA%D9%88%D9%85%D8%A7%D9%86%DB%8C_%D9%86%D9%82%D8%AF%DB%8C%D9%86%DA%AF%DB%8C_%D8
%AF%D8%B1_%D8%A7%D8%B3%D9%81%D9%86%D8%AF_%D8%B3%D8%A7%D9%84_91_.aspx
مطلبتون را مطالعه کردم واستفاده نمودم .متشکرم
مطلب درستیه
قصه اینه که نگاه ما به اقتصاد مانند نگاه ما به فرهنگه سطحی و زودگذر
لذا برای سئوالات درست و به جای شما مسئولین پاسخ منطقی ندارند
سلام مطلبتون گیرا و بررسی شده بود. چیزی هم که داره از روی علم و با اعداد و ارقام گفته میشه انعکاس حقیقته. -نه بزرگ نمایی ، نه نادیده گرفتن- و نظرم اینه که نه تنها جملات پایانی تون بیراه نمیره اتفاقا مدرکه عینیه برای اثبات صحبتهاتون . که در مجموع ورود این پول به دلیل تورم چاره ساز نخواهد بود.... و باز برمیگرده به جملات اولیه که غنی غنی تر و فقیر فقیر تر میشه. با این اوضاع زیاد نمیشه پیش رفت اگه کسی مدیریت نکنه همه باید در مقابل شرایطی که پیش میاد تسلیم شن.
سلام حاجی

خیلی روشن و خوب گفتی. من چند وقت پیش داشتم سیر مقالات مرتبط با مسائل اقتصاد کلان ایران رو مرور می کردم، دیدم موضوعات چندان تغییری نکرده و این بدین معنی که ریشه های مشکلات اصلی اقتصاد کلان ایران از جمله تورم برای اهل فن بدیهی شده و بسیار نگران کننده است که این بدیهیات برای مسئولین قابل درک و یا شاید قابل عمل نمی باشد. این سیر را در برنامه های توسعه هم می شه پیدا کرد.
چند سال پیش فکر می کردم اقتصاد باید درست شود اما حالا می گم ساختار انتخاب در نظام باید اصلاح شود، در این ساختار که مردم با دانش اقتصادی پایین و انگاره های کوتاه مدت، خواستار دولت رفاه و سواری مجانی (Free Riding) و جامعه دارای تعارضات جدی بین من فردی و اجتماعی تعیین کننده آقایان مجلس نشین و رئیس قوه مجریه باشند، همین آش است و همین کاسه!
در کوتاه مدت هم که نمی شه هم ذائقه و هم دانش مردم رو تغییر داد، پس شاید بد نباشه به مکانیزم های انتخاب در نظام بپردازیم و احتمالا مرحله بعد اصلاح تعاملات درون نظام خواهد بود.

یا علی
۰۲ اسفند ۹۱ ، ۱۵:۴۴ فاطمه موسوی
بهار مردان خدا
پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله :

سَهَرُ اللَّیلِ فی طاعَةِ اللَّهِ رَبیعُ الأَولِیاءِ ورَوضَةُ السُّعَداءِ؛

شب بیدارى در طاعت خدا، بهار اولیا و بوستان نیک‏بختان است

میزان الحکمة: ح 9131

سلام علیکم
به نظر من ما باید تخصص داشته باشیم تا در این موارد اظهار نظر کنیم
موفق و موید باشید
سران نظام پیش از تصمیم به دادن عیدانه و وابسه کردن بیشتر مردم به اقتصاد دولتی، باید با اقتصاددانان مشورت می‌کردند.
سلام
مطلبت جالب بود ولی جمله آخرو معلوم نیست به کجا بر میگرده تو اینوری یا اون وری اینکه پوله مبلغش زیاده یه انقدر کمه که تاثیر چندانی نداره
وبلاگتو هم دیدم امیدوارم موفق باشی
بازم میام

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">